U bevindt zich hier:  
Vertel me Gelre informatieavond over behandeling van maag-slokdarmkanker

Vertel me Gelre informatieavond over behandeling van maag-slokdarmkanker

Op 29 januari 2024 houdt Gelre ziekenhuizen een informatieavond over de behandeling van maag- en slokdarmkanker.

Eind januari is de landelijk ‘Maag- en Slokdarmkanker week’. In het kader daarvan houdt Gelre ziekenhuizen op maandag 29 januari 2024 een informatieavond in de reeks ‘Vertel me Gelre’ over de behandeling van maag- en slokdarmkanker. In Nederland krijgen bijna 2.700 mensen per jaar slokdarmkanker en ongeveer 1100 mensen maagkanker, van wie ruim driekwart mannen, voornamelijk ouder dan 60 jaar. Het aantal nieuwe gevallen per jaar stijgt vooral voor slokdarmkanker.

De bijeenkomst is live in het auditorium van Gelre Apeldoorn te volgen of online via een webinar. Het begint om 19.30 uur en duurt tot ongeveer 21.00 uur.

Behandelmogelijkheden bij maag- en slokdarmkanker
Tijdens deze avond vertellen verschillende sprekers over een specifiek onderwerp van de behandeling en de voor- en nazorg daarvan. Internist-oncoloog Karel Eechoute vertelt over de voorbehandeling met chemotherapie bij slokdarmkanker. Vervolgens vertelt fysiotherapeut Anita Visscher over fysiotherapie om fit te worden vóór en na de operatie. Daarna vertelt diëtist Marjan Geerlings wat de aandachtspunten zijn in de voeding vóór de operatie en hoe dit na de operatie weer op te bouwen? En verpleegkundig specialist Rosanne Kruft vertelt over hoe de nazorg verloopt na een maag- of slokdarmoperatie. Tenslotte gaat chirurg Peter van Duijvendijk in op nieuwe digitale ontwikkeling in de vóór en nazorg bij patiënten met maag- en slokdarmkanker en landelijke ontwikkelingen. Daarna sluit hij de avond af met een interview met een patiënt over de ervaringen met het behandeltraject.

Via de online omgeving van de webinar kan publiek continu vragen stellen via de chatfunctie. Samen met de vragen vanuit het live publiek, beantwoorden de sprekers deze na de presentaties. Tussen 18.45-19.00 uur en 20.30 – 21.00 uur is er tijd om de informatietafel van patiëntenvereniging SPKS te bezoeken (Stichting voor mensen met kanker aan het spijsverteringskanaal; zie: spks.nl).

Behandelteam maag- en slokdarmkanker
Gelre ziekenhuizen Apeldoorn en Zutphen werkt in het Oncologienetwerk Veluwe IJssel voor de behandeling van maag- en slokdarmkanker samen met Isala Zwolle/ Meppel, Deventer ziekenhuis en Radiotherapiegroep. In een multidisciplinair team van ervaren zorgverleners worden gezamenlijk alle patiënten besproken om tot een optimaal behandelvoorstel voor de patiënt te komen. Patiënten komen naar Gelre Apeldoorn voor de operatie, terwijl de voor- en nabehandeling plaatsvindt in hun eigen ziekenhuis.

Deze bijeenkomst maakt deel uit van de reeks laagdrempelige bijeenkomsten die Gelre ziekenhuizen organiseert voor belangstellenden. Artsen en andere professionals uit de zorg vertellen op begrijpelijke wijze over tal van medische onderwerpen.

Aanmelden
Aanmelden is noodzakelijk en kan via aanmeldformulier (live of online) in de webagenda van 29 januari 2024 op https://www.gelreziekenhuizen.nl/over-ons/agenda/bericht/vertel-me-gelre-behandeling-maag-en-slokdarmkanker-29-jan/

Delen via:

Lees ook:

Samenwerking in de regio heeft de blaaskankerzorg krachtiger gemaakt

Bijeenkomst professionals Oncologienetwerk Veluwe IJssel

Ziekenhuizen in Noord en Oost Nederland bundelen krachten